- Niveau
- master
- Vorm
- voltijd
- Duur
- 2 jaren
- Taal
- Engels
- Locaties
- Groningen
- Graad
- Master of Arts
- Credits
- 120 ECTS
- Startmaanden
- Start: september
Als schilder zet je ideeën om in beelden en breng je je boodschap over op het publiek
Als schilder zet je ideeën om in beelden en breng je je boodschap over op het publiek
Wil je meer inzicht krijgen in de innovatieve mogelijkheden van de schilderkunst? Wil je weten hoe je kunt groeien als kunstenaar die zich verhoudt tot een medium dat al vele malen en op verschillende plaatsen in de wereld opnieuw is uitgevonden, inspelend op politieke veranderingen, de digitalisering van de samenleving, de drang naar een postkoloniaal perspectief en de kritiek op de huidige op hol geslagen kunstmarkt?
Onze masteropleidingen duren elk twee jaar en omvatten 120 studiepunten (ECTS). Uitgangspunt is je eigen artistieke praktijk (30 ECTS per jaar). Ze bouwen elk voort op een wekelijks Seminar dat zich richt op een diepgaande verkenning en kritische discussie van je werk met de groep en op het onderzoeken van actuele onderwerpen in het curriculum. Er wordt veel belang gehecht aan alle aspecten die te maken hebben met professionele presentatie, logboek en archivering, en aan je scriptie. Verder bieden de programma's elk theoriesessies [verkenningen van discursieve contexten], een verscheidenheid aan projecten, LAB's - die meer praktijkgericht zijn -, conferenties en belangrijke bijdragen van prominente gastdocenten. Het curriculum omvat ook uitstapjes naar exposities, beurzen, ateliers van kunstenaars en bezoeken aan andere masterinstituten in Europa of daarbuiten, zoals onlangs in Kassel, Venetië, Berlijn en Brighton. Op het gebied van onderzoek werken we nauw samen met het Hanze Kenniscentrum Kunst en Samenleving en de lectoraten Image in Context en Art and Sustainability, evenals met vele andere organisaties, kunstplatforms en galeries.
Als student heb je toegang tot een breed scala aan faciliteiten om nieuwe wegen in de wereld van de beeldende kunst te verkennen, zoals 3D scannen en printen, slimme materialen, vloeibare kristallen of biomaterialen. Een diversiteit van 14 workshops en verschillende tentoonstellingsruimtes staan hier tot je beschikking. Daarnaast is er een Projectbureau, waar studenten banen en projectstages kunnen vinden, en zijn er individuele en gedeelde werkplekken beschikbaar voor onze masterstudenten, 24 uur per dag, zeven dagen per week.
Het eerste jaar van deze opleiding staat vooral in het teken van het verkennen van je gekozen vakgebied. Je voert je eigen onderzoek en studiowerk uit in ons Hybrid Arts Lab. We dagen je uit om te onderzoeken hoe je de schilderkunst kunt vernieuwen en innoveren, door over de grenzen van traditionele benaderingen heen te kijken en nieuwe artistieke mogelijkheden te onderzoeken. Tegelijkertijd reflecteer je kritisch op je eigen werk en artistieke praktijk. Je leert hoe schilderkunst verweven is met andere media, technologie en disciplines en hoe je deze innovaties kunt benutten in je eigen artistieke praktijk. Zo verbeter je je kennis en vaardigheden, leer je het internationale werkveld kennen, smeed je nieuwe concepten en ontdek je wegen voor artistiek onderzoek. Tijdens je eerste jaar ga je je geleidelijk richten op het gebied waarop je je in je tweede jaar wilt concentreren, waarbij je ideeën verzamelt, je vaardigheden verbetert en nieuwe kennis opdoet ter voorbereiding op je praktijkonderzoek. Dit helpt je bij het ontwikkelen en verfijnen van het onderzoeksplan dat je in het tweede jaar gaat uitvoeren en dat de basis zal vormen voor je masterscriptie. Aan het einde van het eerste jaar wordt je werk beoordeeld om te bepalen of je klaar bent om aan het tweede jaar te beginnen.
Aan het begin van je tweede jaar begin je te werken aan je afstudeerproject. Het grootste deel van je tijd zal worden besteed aan het werken aan dit project. Je volgt nog steeds colleges, maar minder dan in het eerste jaar. Begeleiders zullen je met raad en daad bijstaan en je voortgang stimuleren. Je doel in dit jaar is om je onderzoeksproject af te ronden en je masterscriptie te schrijven. Het hele jaar door is er volop gelegenheid om je kennis en ervaring te delen met anderen tijdens groepssessies, discussies en presentaties. Afhankelijk van je behoeften kunnen ook een of meer gastdocenten worden gevraagd om bij te dragen aan de begeleiding van je onderzoeksproject. Tweedejaarsstudenten nemen ook deel aan een reeks openbare dialogen om hun werk te bespreken met gastdocenten en anderen, wat je zal helpen om je werk te verbeteren en naar een hoger niveau te tillen. Tegen het einde van het tweede jaar maak je je afstudeerwerk en schrijf je een masterscriptie waarin je je analytische vaardigheden, kritische blik, vermogen om te reflecteren op je eigen werk en algemene onderzoeksvaardigheden laat zien. In je scriptie moet je uiteenzetten hoe jij je toekomstige positie in de kunstwereld ziet. Tijdens je openbare afstudeerceremonie presenteer je zowel je artistieke werk als je masterscriptie. Na je afstuderen krijg je een Master of Arts in Fine Art and Design met een specialisatie in Painting.
Om je in te schrijven voor deze masteropleiding schrijf je je in via Studielink (studielink.nl). Selecteer in Studielink de masteropleiding voor 'Master of Arts in Fine Art and Design' en vervolgens voor MADtech, Painting, iRAP of MAPs. Je ontvangt per e-mail een inloglink en gegevens voor Hanze Apply en welke documenten we van je nodig hebben.
Beantwoord de vragen en upload de gevraagde documenten: Onder “Entrance Minerva” moet je het portfolio en andere gevraagde documenten uploaden. Het aanvraagformulier en aanvullende informatie vind je ook in de Hanze Applicatie. Onder “Internationale studenten” moet je je paspoort/ID-kaart, diploma, etc. uploaden. Nadat alles is ingevuld en geüpload, klik je op de knop “sollicitatie indienen”.
Nadat we je aanmeldingsformulier en portfolio hebben ontvangen, zal de toelatingscommissie je aanmeldingsdocumenten beoordelen en beslissen of ze je uitnodigen voor een gesprek. Als je in het buitenland woont en hiervoor niet naar Groningen kunt komen, kunnen we het gesprek voeren via Microsoft Teams.