Zit nou eens Stil!
Iris Dijkhuis (2000) is een beeldend kunstenares en docente, gevestigd in Groningen. In haar praktijk onderzoekt ze hoe een lichamelijke ervaring kan bijdragen aan begrip, communicatie en kennisoverdracht. Wat gebeurt er als denken letterlijk in beweging wordt gebracht? En hoe kan een fysieke handeling leiden tot inzicht?
Vertrekkend vanuit persoonlijke ervaringen en observaties binnen het onderwijs, maakt Dijkhuis via installaties mentale processen tastbaar. Deze installaties ontstaan vanuit een directe, intuïtieve werkwijze waarin denken en doen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ideeën worden niet eerst uitgewerkt, maar al makend onderzocht.
Alledaagse objecten, zoals stoelen, worden in haar praktijk ingezet als dragers van betekenis. Door deze te vervormen en opnieuw te interpreteren, nodigt ze de toeschouwer uit tot fysieke participatie. Het werk laat zich niet slechts bekijken, maar moet worden ervaren. Zo creëert Dijkhuis ruimte voor reflectie en een open dialoog op de thematiek die het werk aanraakt.
Een veelal terugkerend onderwerp in haar praktijk is ADHD, waarmee Dijkhuis via haar eigen ervaring een ingang vormt naar bredere zichtbaarheid en begrip voor neurodivergentie.
Als docent in het speciaal onderwijs ziet Dijkhuis van dichtbij hoe uiteenlopend leerbehoeften kunnen zijn. De combinatie van haar praktijk- en persoonlijke ervaring, voedt haar artistieke onderzoek. Een onderzoek dat niet zozeer zoekt naar pasklare antwoorden, maar eerder nieuwe vormen van waarnemen en begrijpen, wil verkennen. Haar werk fungeert als brug tussen kunst en educatie, waar fysieke ervaring en maatschappelijke vragen samenkomen.